Onze tips voor mondverzorging

U wilt toch ook graag een gezonde en frisse mond? Zonder gaatjes of tandvleesontstekingen?
Wij hebben 10 tips voor u om uw mond gezond te houden!

Mondverzorging

Uitleg over uw mondverzorging?

Tip 1: Beperk het geven producten met suiker

Probeer kinderen van jongs af aan zo min mogelijk producten met suiker en koolzuur te geven. Dat is veel beter voor hun gebit.

Tip 2: Gebruik ragers of stokers

De ruimtes tussen tanden en kiezen kunt u voor het poetsen extra schoonmaken met een rager, een stoker of, als dat niet lukt, met floss. Elke ruimte tussen de tanden en kiezen is anders, laat u daarom adviseren door de mondhygiënist welk hulpmiddel het beste bij uw gebit past.

Tip 3: Gebruik een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel maakt uw gebit beter schoon, omdat een elektrische tandenborstel veel meer bewegingen maakt dan u met een handtandenborstel kunt maken. Hoe meer bewegingen, hoe schoner de tanden. De elektrische tandenborstel moet wel op de goede manier gebruikt worden. Met een poetsinstructie en door samen met de mondhygiënist te oefenen krijgt u de juiste techniek onder de knie.

Tip 4: Tandpasta met fluoride

Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende voor één poetsbeurt.

Tip 5: Poets uw tong

De tong is door zijn ruwe structuur een verzamelplaats van bacteriën. Deze kunnen een zwavelvormige lucht veroorzaken; dat is de slechte adem die u ruikt. Dit voorkomt u door eenmaal per dag de tong te reinigen. Plaats de tandenborstel zo ver mogelijk achterop uw tong en maak een lepelende beweging naar voren. U kunt hiervoor eventueel een tongschraper gebruiken.

Tip 6: Poets uw tanden een uur na het eten of drinken

Iedere keer wanneer u eet of drinkt, stelt u uw tanden bloot aan een zuurstoot. Dit maak het tandglazuur van uw gebit zachter. Speeksel heeft gemiddeld een uur nodig om de zuurgraad in de mond weer te neutraliseren. Als u binnen een uur tandenpoetst, is het glazuur nog zacht en poetst u het gemakkelijk weg. Eenmaal weggepoetst komt het niet meer terug.

Tip 7: Niet te hard poetsen

Hard poetsen beschadigt het tandvlees en kan zelfs leiden tot het terugtrekken van het tandvlees. Een tandenborstel met zachte borstelharen kan helpen.

Tip 8: Vervang uw tandenborstel elke drie maanden

Ook als uw tandenborstel er nog goed uit ziet. De tandenborstel bevat namelijk ondertussen miljoenen bacteriën.

Tip 9: Gebruik eens een plakverklikker

Weet uw zeker dat u uw tanden goed heeft gepoetst? Voor thuisgebruik is de plakverklikker er in tabletvorm. De kleurstof trekt in de tandplak, waardoor deze duidelijk zichtbaar wordt. Dit is een prima hulpmiddel om te bekijken op welke plaatsen tandplak is blijven zitten en waar dus met het reinigen van de mond meer aandacht aan moet worden besteed.

Tip 10: Een protheseborstel voor een frame, klik- of kunstgebit

Ook op het kunstgebit ontstaat tandplak. Dit kunt u het beste wegpoetsen met een speciale protheseborstel met handzeep. Zeep is zacht voor het materiaal waarvan het kunstgebit is gemaakt.